سیاست های ضد ایرانی آمریکا برای جامعه جهانی پذیرفته نیست
به گزارش وبلاگ افراگرافیک، خبرنگاران - گروه بین الملل: پروفسور هینز گارتنر کارشناس امور بین الملل و استاد علوم سیاسی دانشگاه وین و دانوب است. او مدیریت انجمن اتریشی امور بین المللی را نیز در کارنامه دارد. حضور در دانشگاه های جان هاپکینز و استنفورد از جمله سوابق این استاد دانشگاه به شمار می رود. علاوه بر نگارش مقالات و کتاب های متعدد در حوزه سیاست خارجی، گارتنر ریاست هیئت مشورتی راهبرد و امنیت نیروهای مسلح اتریش را به عهده دارد و به عنوان تحلیلگر سیاسی در مؤسسه بین المللی صلح وین فعالیت می کند. این کارشناس امور بین الملل در گفتگوی خود با مهر به بررسی ابعاد ناکامی ایالات متحده در سیاست های ضد ایرانی خود در سطح جهانی پرداخت. مشروح مصاحبه به شرح زیر است:
*شورای امنیت سازمان ملل، قطعنامه پیشنهادی آمریکا برای تمدید نامحدود تحریم تسلیحاتی ایران را نپذیرفت و این قطعنامه درنهایت با کسب 11 رأی ممتنع و دو رأی مخالف در برابر تنها دو رأی موافق از تصویب در شورای امنیت بازماند. نظر شما چیست؟
عدم پذیرش قطعنامه پیشنهادی ایالات متحده، غافلگیرکننده نبود، بلکه این موضوع جای تعجب داشت که تنها یک کشور همراه با ایالات متحده به نفع آن رأی داد. همه کشورهای اروپایی-انگلستان، فرانسه به عنوان عضو دائم و آلمان، بلژیک و استونی- رأی ممتنع دادند. این بدان معنی است که این کشورها می خواهند تا برجام را زنده نگه دارند. البته اتحادیه اروپا تا سال 2023 تحریم تسلیحاتی جداگانه ای را دارد.
*آیا می توان این شکست را نشانه ای از افول قدرت هژمونیک ایالات متحده در جهان دانست؟
صحبت در خصوص این موضوع کمی زود است، هرچند ایالات متحده اعتبار بین المللی اش را به خاطر نحوه مواجهه با بحران کرونا از دست داده است. با این حال، این ناکامی نشان می دهد که سیاست های خاص ایالات متحده برای بخش بزرگی از جامعه بین المللی بیش از این قابل قبول نیست. زمانی که دیروز مایک پمپئو از وین دیدار کرد، اختلافات دیگر بین اتحادیه اروپا و آمریکا نمایان شد. این اختلافات، تحریم های ایالات متحده علیه خط لوله گاز جریان شمال از روسیه به اتحادیه اروپا، شبکه 5 جی و خروج آمریکا از توافق اقلیمی پاریس را شامل می شود.
*نقش سایر قدرت ها، به ویژه چین و روسیه را چگونه ارزیابی می کنید؟
انتظار می رفت که چین و روسیه اجازه ندهند که آمریکا به راحتی اقدام مورد نظر خودش را انجام دهد. موضوع جدید این است که سایر قدرت های بزرگ نیز بیش از پیش دچار شک و تردید شده اند. این بدان معنا نیست که این کشورها به طور اتوماتیک در کنار ایران هستند. از بسیاری از جهات، آنها نسبت به سیاست های ایران انتقاد دارند. به خصوص اینکه اروپایی ها نمی خواهند که ایران تعهدات خود را نسبت به برجام کاهش دهد.
*آیا کارزار فشار حداکثری دولت ترامپ علیه ایران پیروز عمل کرده است؟
از دیدگاه ایالات متحده فشار حداکثری تا اندازه ای پیروز بوده است؛ چرا که اقتصاد ایران را تحت فشار قرار داده است؛ اما این راهبرد پیروزیت آمیز نبود؛ زیرا منجر به تغییر نظام در ایران نشد. موضوعی که بارها در دولت آمریکا برای آن امیدوار بود و حتی این راهبرد سبب تغییر اساسی در رفتار ایران -که ایالات متحده به دنبال دستیابی به آن بود- نشد. در تاریخ، فشارها و تحریم ها در بسیاری از موارد منجر به تحولات اقتدارگرایانه و حتی جنگ شده است. این بدان معنی است که ایالات متحده باید رفتار خود را نسبت به ایران تغییر دهد.
منبع: خبرگزاری مهر